sobota, 7 septembra, 2024
DomaSlovenijaPoletni jamatlon 2023 in prijave

Poletni jamatlon 2023 in prijave

Poletni jamatlon 2023 vas vabi na eno najbolj zanimivih preizkušenj. Še vedno se lahko prijavite.

Doslej se je za spust v jamo in premagovanje knapovskih ovir prijavilo že 127 pogumnih jamatlonk in jamatloncev. V soboto, 17. junija, se bodo srečali s Perkmandeljcev na že šestnajstem oviratlonu skozi 5,5 km dolg rudniški rov med Trbovljami in Hrastnikom.

Jamatlon ohranja rudnik v Zasavju živ. Rudarska industrijska dediščina je veliko bogastvo Zasavja in to vedno znova spoznavajo tudi udeleženci te prireditve. Poleg tega pa ovire, ki so jih navdihnili rudarsko življenje in delo, marsikomu vsaj malo prikažejo, v kakšnem okolju so delali rudarji. »Šele sedaj vem, kako težko je bilo delo v rudniku,« marsikdo (predvsem mlajši) pove, ko pride iz jame.

Častni pokrovitelj šestnajstega jamatlona bo aktualni minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han. Vsi se že veselimo srečanja z njim in upamo, da se tudi minister srečanja s nami. Vsekakor je obljubil, da se bo družil z udeleženci, pokazal pa bo tudi svoje športno znanje v metu bataškornja rikverc v kuolm kišto. Pa da vidimo, kakšnega ministra za šport imamo …

Kaj dogaja?

Udeleženci jamatlona s svojo ekipo premagajo okrog 14 ovir na nekaj več kot 5 km dolgi progi po rudniku Trbovlje-Hrastnik. Pri tem jim pomagajo bivši rudarji in jamski reševalci, pa tudi Perkmandeljc ne manjka s svojim jezikom in krstom sredi proge. Ko se jamatlonci prebijejo čez vse ovire v rudniški jami, sledi tekmovanje v najboljši neolimpijski športni disciplini metu bata škornja rikverc v kuolmkišto. Po nešteto neuspešnih poskusih prevajanja imena te discipline iz pristne zasavščine v knjižno slovenščino, smo se odločili, da je pač ne preimenujemo. Najboljši metalci so deležni ovacij, pa tudi kakšna nagrada se najde pri roki. Po končanem tekmovanju vse udeležence pogostimo s knapovsko malico in pripravimo koncert knapovskih pesmi.

Hoznšajzer, Jamska kura

Sledi podelitev posebnih priznanj, poimenovanih s pristnimi knapovskimi imeni: Domfrca (najbolj izkušena jamatlonka), Pik as (najstarejši jamatlonec). Najmlajši jamatlonec oziroma jamatlonka dobi priznanje Lerhajer(ka), najbolj simpatična jamatlonka postane Jamska kura, najbolj simpatični pa Luftrajder. Krajcnga je priznanjeza najbolj oddaljenega udeleženca. Ohter prtija ej priznanje za najbolj izvirno ime ekipe, nagradijo pet najbolj izvirnih. Izbrali bodo tudi najbolj srčno in najbolj tovariško ekipo (Herc šafla in Dritl kumarati). Perkmandeljc ve, komu so se najbolj tresle hlače in podeli naziv Hoznšajzer(ka). Organizatorji nagradijo tudi ekipe, ki se s svojim časom najbolj približajo povprečnemu času vseh ekip. Jamatlon namreč ni tekmovanje, ampak preizkušnja v tovarištvu.

Prijavljenih že 35 ekip

Doslej so se na poletni jamatlon 17. junija prijavile ekipe: Trije mandeljci pa dve fafle, Divja, Drnovšek, Vranska kerlca, Fuzetli, Gastropoda Cavus Turbo, Mnda privatnik, doktorca, keramičar, gospod, UPN 1 in UPN 2, Skor susedi, Vesele huntarce, Jamski trdoživci, Iz jame na dva pira, Jamsk mučeradi, Povheci, Lučke frajle, Mušketirji, Pod pritiskom, Trapi knapi, Cik cak, Hujavi ortaci, Dečle izpod Rad’he, Trije podzemni piškotki, Trije podzemni škratki, Knapovska loleka, Dovški loleki, Cool name in the making, Žilava ruda, Srečno, Mišunga 3/2, Kukci, Smart 1 in 2, Šajn brajt in Mining wolves.

Prijavljene jamatlonke in jamatlonci prihajajo iz različnih koncev naše Slovenije. Na prijavnicah so zapisani naslednji kraji: Bistričica, Bovec, Brestanica, Čeče, Dol pri Hrastniku, Dol pri Ljubljani, Godič, Grosuplje, Hrastnik, Kamnik, Komenda, Koper, Kranj, Laško, Laze v Tuhinju, Litija, Ljubljana, Luče, Lukovica, Maribor, Medvode, Mokronog, Polzela, Preddvor, Rečica ob Savinji, Senovo, Strahovica, Škofja Loka, Trbovlje, Velenje, Velike Lašče, Vransko in Zagorje ob Savi, Županje Njive.

Zavod Savus – spletna stran na povezavi www.jamatlon.si.

Dodatne informacije: Marko Planinc (041-850-733)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča